Ann-Charlotte Monrad

 

Yogaen er i rygende udvikling lige nu. Hvor det for ganske få år siden handlede om at lytte til sin lærer eller endda guru, er vi i dag begyndt at få øjnene op for, hvor meget mere fantastisk det er, når yogaen lærer os at lytte til os selv.

Ann-Charlotte Monrad har undervist i yoga i næsten tyve år, og hun ser det som sin fornemmeste opgave at undervise sine elever i, hvordan de lærer at nære sig selv, uanset om det er med et svedigt, udfordrende flow eller med helt stille, restorative stillinger.

Ann-Charlottes interesse for yoga udsprang af en livslang fascination af Indien og alt indisk, som i første omgang førte til to universitetsgrader i litteraturvidenskab med speciale i moderne indisk litteratur fra henholdsvis SOAS/School of Oriental and African Studies og Københavns Universitet.

Men hun savnede at få kroppen med, og efter endt uddannelse kastede hun sig ud i yogaen på fuld tid. Hun var blandt de første, der fik den mere dynamiske yoga (dengang power yoga) ud i fitnesscentre o.l., men hendes egen praksis var i mange år hovedsageligt ashtanga yoga, med besøg hos særligt Iyengar og vinyasa yoga.

Hun er uddannet hos Richard Freeman på hans skole i Boulder, Colorado, hvor hun blev introduceret for den åndelige og filosofiske forbindelse til en fysisk praksis, som yogaen i alle dens aspekter på helt unik vis tilbyder. Hun er også brændende interesseret i, hvordan vi kan bruge yogaen som en drivkraft til at skabe en mere balanceret og socialt retfærdig verden. Blandt andet arrangerer hun hOMe (#yogahjaelper), en weekend med charity klasser på selvstændige yogaskoler rundt om i landet, hvor overskuddet går ubeskåret til et værested for hjemløse. 

I 2015 begyndte hun at lede efter et alternativ til ashtanga, som hun af etiske og anatomiske grunde ikke længere følte, hun kunne stå inde for, og hun har netop færdiggjort sin videreuddannelse til RYT-500 hos Tiffany Cruikshank/Yoga Medicine, som er en af de mest velansete yogauddannelser i USA i dag. Yoga Medicine fungerer som et bindeled mellem yogaen og sundhedsvæsnet, og Yoga Medicine-lærere bliver igennem intense kursusuger, eksamener og case studies rustet til at hjælpe såvel privatklienter som almindelige yogaelever til en bedre forståelse af hvordan de tager bedst muligt vare på sig selv.

Ann-Charlotte er daglig leder af Prana Yoga Shala og står for skolens yogalæreruddannelser - både den 200-timer lange basisuddannelse, som kører med stor succes på sjette år, og den 300-timer lange videreuddannelse, der starter for første gang til november 2018. Hun er registreret hos Yoga Alliance som E-RYT 200 og RYT 500 og er på vej mod en registrering som E-RYT 500.

Udover yoga har hun studeret og praktiseret dharma (den buddhistiske lære) siden 2003. I sommeren 2011 blev hun certificeret mindfulness-instruktør, og hun nyder i sin meditationsundervisning at kombinere buddhismen og yogafilosofien med det lidt mere moderne tvist, som mindfulness tilbyder.

I 2002 udgav hun romanen Yoga – eller kunsten at vedligeholde sin mentale sundhed (Borgen) om en helt almindelig kvindes ikke altid uproblematiske møde med yogaverdenen.

I juni 2016 udkom hendes bog Hvor der er stille - en moderne guide til Patanjalis Yoga Sutras.

Hun er mor til Kornelius på 12, og hvis hun ikke er på skemaet i Magstræde, er der er god chance for, at hun er ude og udforske verden.

Ann-Charlotte Monrad
Ann-Charlotte Monrad