Hvor dyb er din navle?

Ole, ”Manden i Skabet” fra Rytteriet, er en af mine absolutte favoritter inden for fiktive figurer. Han sætter sig gang på gang ind i skabet i sin campingvogn, fordi der er noget, han vil kæmpe imod, og nægter at komme ud, før han har vundet. Dog har hans ven Tage det med at komme forbi med lækkerier som hjemmerørt tunsalat og studenterbrød, og så kommer Ole lige ud alligevel. I hvert fald i ti minutter.

Jeg har tit lyst til at lave en Ole. Sætte mig ind i mit skab og ikke komme ud før der f.eks. er fred i Syrien, Tibet har fået sin frihed, og alle afrikanske børn kommer i skole og får tre sunde måltider hver dag. Der er så mange grunde til at lade sig fortvivle over verden, at det føles tillokkende at gemme sig væk, mens man siger, at man kæmper.

prana yoga shalas netop overståede yogalæreruddannelse, var det at træde ud af verden et tilbagevendende tema, når vi diskuterede yogafilosofi. Især frustrationen over, at mange, der vælger yogaen som det vigtigste i deres liv, vælger verden fra, og vender blikket mod navlen frem for ud af.

I en overfladisk læsning af Yoga Sutra’ene – en af yogafilosofiens hovedtekster – kunne man godt tro, at det netop er navlepilleri, som yogaen opfordrer til. Et af hovedelementerne i arbejdet med yoga er nemlig svadhyaya, der bl.a. kan oversættes som et studie af selv’et. Det bliver ofte i yogakredse taget helt bogstaveligt: At det, der er interessant at studere, er en selv. Over uendelige kopper af økologisk chai og portioner af stegt tofu kan man således endevende sig selv – sin yogapraksis, forholdet til familien, hvad man kan og ikke kan spise osv. Kort sagt ens egen lillebitte og tilsyneladende helt unikke plads i verden. Og jeg skal være den første til at indrømme, at jeg med stor interesse og i årevis har studeret mig selv meget grundigt. Men på et tidspunkt begynder der ofte at ske et skift. De mønstre man troede var unikke for en selv, begynder man at opdage i omgivelserne. Og ens egne små dramaer begynder at kede - som en endeløs soap opera, hvor personerne aldrig udskiftes og intrigerne altid er de samme. Det interessante bliver efterhånden det, der ligger uden for det helt private og personlige. Alt det, der sker i verden, og som vi uløseligt er en del af. Sådan kan et misforstået studie af selvet udskiftes med det, det egentlig handler om: En forståelse af altings forbundethed, af selv’et som en del af alt’et. Pludselig bliver vi selv meget begrænset interessante, og de forbindelser, vi er en del af - ikke bare de nære, men også de fjerne - bliver det, der tæller. Så bliver det naturligt at træde ud af skabet, vende blikket fra navlen og begynde at kæmpe. Fordi det bliver vigtigt aktivt at gøre verden til et bedre sted at være. Ikke bare for os selv, men også for alle andre levende væsner, uanset hvor langt fra os de er geografisk. Det kan gøres på mange måder: F.eks. ved frivilligt arbejde, ved politisk aktivitet, ved aktive valg som forbruger. Og også ganske enkelt ved bare at give et venligt ord der, hvor vi før skældte ud og måske følte os gået for nær. For når vigtigheden af vores egen mønstre bliver porøs, bliver det lettere at rumme alt. Og ikke længere at kæmpe for vores plads i verden inde fra vores skab. Og selvom vi måske ikke altid har energi til de helt store kampe, er det en god begyndelse bare at ændre verden til det bedre et smil ad gangen. Der er ikke så mange at smile til, når vi sidder inde i skabet. Og tænk også lige på alle de lækkerier, vi går glip af derinde!