Derfor bliver du lykkeligere af yoga

 

Hen imod slutningen af august runder jeg et hjørne, hvor jeg har næsten lige så meget liv at se tilbage på som frem til.

For et efterhånden ret langt stykke tid siden boede jeg et år i London, og da jeg fornylig var tilbage, befandt jeg mig pludselig i en gade, hvor jeg ofte gik dengang, London var min by. 

 

Dufte, lyde og indtryk førte mig tilbage til mit yngre selv, og jeg blev mindet om alle de tanker, jeg gjorde mig om mit liv, da det mest bestod af fremtid. Og indrømmet: De højder, jeg som 24-årig forventede, at mit liv ville nå, har jeg godt nok ikke helt nået. Jeg har i hvert fald stadigvæk verdensberømmelse og rigdom til gode, så det er godt, jeg endnu har lidt tid at løbe på... 

 

Men ud over at mine temmelig overfladiske fremtidsdrømme ikke er blevet indfriet, gik det også op for mig, at jeg i de mellemliggende seksten år har været mere lykkelig end ulykkelig. Hvilket ikke betyder, at der ikke har været både mørke og fortvivlede stunder, for selvfølgelig har der det. Endda en pæn portion af dem.

Men når man lægger det gode og det mindre gode i mit liv på hver sin vægtskål, har der været mere af det gode. Meget mere. Og da det gik op for mig, følte jeg mig et øjeblik helt urimeligt heldig og meget, meget taknemmelig.

 

Jeg vil selvfølgelig ikke påstå, at jeg har været mere lykkelig end ulykkelig, fordi jeg de sidste femten år af mit liv har brugt en uforholdsmæssig stor del af min tid på at tage mine fødder bag nakken og bøje begge ender sammen på mig selv i alle mulige (og umulige) retninger. Jeg er da sikker på, at arbejder man kontinuerligt med sin smidighed og styrke, har det indvirkning på ens glæde, uanset om man er ung eller gammel. 

 

Men en langt større grund til, at man bliver lykkeligere af yoga er, at man lærer at være til stede i de øjeblikke, hvor lykken findes. Fordi yoga i sin grundessens på ingen måde handler om hvilke vilde ting, man kan gøre med sin krop, men om at observere nuet og alt hvad der opstår i det fra øjeblik til øjeblik, nærværende og uden at dømme.

Og det er på den måde, at man får øje på de lykkelige øjeblikke. For det er sjovt nok ikke dem, man planlægger, men alle hullerne imellem de planlagte.

 

Det er ikke den udstilling, man er på vej hen for at se på en storbyferie, men det øjeblik, hvor man stopper op og opdager, at kirsebærtræerne er sprunget ud i en lille park, der ikke engang findes på ens bykort. 

 

Det er ikke den middag på en god restaurant, man har planlagt i månedsvis, men årets første saftige fersken, man giver sig tid til at sætte sig ned at spise med sit barn på et gadehjørne en varm sommerdag. 

 

Det er de fem minutter ekstra, man giver sig selv om morgenen til at nyde dagens første, gode kop kaffe inden en lang arbejdsdag.

Og jeg kender mig selv og mit eget tempo godt nok til at vide, at hvis yogaen ikke havde lært mig at stoppe op og observere, ville jeg ikke opleve de øjeblikke, men haste forbi dem på vej til det planlagte.

 

Min yndlingssanger Leonard Cohen (som for øvrigt var betryggende gammel, før han fik sit helt store, globale gennembrud; som han selv siger det: "A 64-year old kid with a crazy dream") har beskrevet, hvordan der er revner i alting, og at det er igennem revnerne, at lyset kan trænge ind.

 

Så brug din yogapraksis - ikke til at lede efter perfektion, men efter revner. For i revnerne gemmer lykken sig. Fortsat god sommer!

 

 

Tidligere Blogs

For tidligere Blogs tryk her:

- Når sindets drejninger kommer til ophør - den klassiske definition på yoga

- Fra glorificeret gymnastik til indre ro

- Ligevægt - eller ligeglad?

- Verdens bedste julegave

- Fællesskab eller mig, mig, mig

- Derfor skal du ikke droppe yogaen (eller klidbollerne)

- Yoga og Facebook - sociale og asociale medier

- Yoga, håb og kærlighed

- Alder er kun et tal

- Yoga er ikke (for alvor) overfladisk

- Derfor bliver du lykkeligere af yoga

- Kommer man til skade i Ashtanga Yoga?

- Derfor skal du tage din yogauddannelse i Danmark

- Kan du alt? Også bede om hjælp?

- Julefred - om at slutte fred med julen

- Hvor dyb er din navle?

- Øvelse gør mester eller hvad?!

- Hvad er farligst - hvede eller sult?

- Den sande lære(r) - om ægte og uægte guru'er

- Sild, snaps og yoga