Derfor skal du ikke droppe yogaen (eller klidbollerne)

I Politiken udtaler minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (R) søndag d. 27/4: ”Alle tilvalg har konsekvenser. Hvis man som forælder vælger alt muligt til – som at gå til yoga, bage hjemmelavede boller og sætte fuldt tryk på karrieren – vil man stadig være stresset, selv om vi for eksempel som samfund kunne tilbyde endnu bedre pasningsforhold”.

Udtalelsen er en del af diskussionen om stressede børnefamilier, og hvad der eventuelt kan gøres for dem.

Jeg kan sådan set godt se, hvad Manu Sareen mener. Han ser tydeligvis yoga som en del af det selviscenesættelsesprojekt, mange moderne familier er ved at bukke under for: Perfekte karrierer, sunde fritidsinteresser, smukke, velklædte, velstimulerede børn og hjemmelavet, økologisk mad med meget mere. Selvfølgelig er det ikke menneskeligt muligt at leve op til alt det, og det mener jeg heller ikke, vi skal.

Men Manu Sareen har tydeligvis ikke lavet meget yoga. For yoga handler lige præcis om at træde ud af selviscenesættelsen og vælge alt det fra, der i bund og grund ikke er vigtigt.

 

Den klassiske defintion på yoga er, at det er en tilstand, hvor sindets drejninger kommer til ophør (Patanjalis Yoga Sutras 1.2). I en moderne verden betyder det, at alle de ting, der fylder vores hoveder (ofte med bekymring til følge) bliver sat på pause og måske simpelthen sluppet.

For at give et eksempel: Du kommer til yoga efter en rigtig hård dag på jobbet. Din chef har været sur og urimelig, og som den pligtopfyldende ansatte du er, kan du ikke lade være med at spekulere på, om du har gjort noget galt. Selvom du virkelig (som altid) har anstrengt dig.

Mens du er i gang med din yogapraksis, mærker du, at dine skuldre begynder at slappe af. At du faktisk kan trække vejret dybt. At ryggen der har drillet siden dagen før igen føles stærk og smidig. Og som du sætter dig op efter shavasana, opdager du, at du ikke har tænkt på din chef i over en time. Og at hun sikkert er sur over noget, der ikke har noget med dig at gøre. Du kan tage hjem til familien med rimelig ro i sindet og sove godt. I modsætning til hvis du var taget lige hjem og havde taget chefens surhed med dig.

Udover at yoga har en fantastisk fysisk effekt på alt fra rygproblemer til overvægt (to ting, der i den grad er i fokus i forhold til sundhed i Danmark i dag), er yogaens mentale effekt således også helt utrolig. Som yogalærer igennem femten år bliver jeg stadig imponeret over det, yogaen kan.

 

For når yoga fungerer, er det ikke bare noget, vi ”går til”, fordi det lyder godt. Det er en sindsstilstand, hvor vi får ryddet op i alt det uvæsentlige. Så vi ikke længere farer i flint over, at manden fik sendt vores to-årige i vuggestue med to forskelligt farvede strømper. Eller at badeværelset ikke bliver gjort rent, før vennerne kommer. Eller at vi ikke får bagt vores egne boller (igen igen), men må klare os – sikkert fint - med dem fra Netto. Yoga bliver det sted, hvor vi lærer at slippe kontrollen, og tillader livet at være mindre perfekt på overfladen. Fordi vi indser, at det er det nedenunder, der tæller. Tiden vi har med hinanden og med os selv. Glæden og kærligheden der gør livet smukt, selvom det ikke ligner noget fra et livsstilmagasin.

Så lad os holde fast i yogaen, både fordi den reducerer stress, og fordi den viser os livets skønne skævhed. Og klidbollerne… De er altså gode for fordøjelsen. Men de virker også, selvom de ikke er hjemmebagte.

 

Læs artiklen i Politiken her!

 

Tidligere Blogs

For tidligere Blogs tryk her:

- Når sindets drejninger kommer til ophør - den klassiske definition på yoga

- Fra glorificeret gymnastik til indre ro

- Ligevægt - eller ligeglad?

- Verdens bedste julegave

- Fællesskab eller mig, mig, mig

- Derfor skal du ikke droppe yogaen (eller klidbollerne)

- Yoga og Facebook - sociale og asociale medier

- Yoga, håb og kærlighed

- Alder er kun et tal

- Yoga er ikke (for alvor) overfladisk

- Derfor bliver du lykkeligere af yoga

- Kommer man til skade i Ashtanga Yoga?

- Derfor skal du tage din yogauddannelse i Danmark

- Kan du alt? Også bede om hjælp?

- Julefred - om at slutte fred med julen

- Hvor dyb er din navle?

- Øvelse gør mester eller hvad?!

- Hvad er farligst - hvede eller sult?

- Den sande lære(r) - om ægte og uægte guru'er

- Sild, snaps og yoga