Derfor skal du tage din yogalæreruddannelse i Danmark

Da jeg for ti år siden rejste til Boulder, Colorado for at tage min første 200-timers yogalæreruddannelse, var det både af lyst og nød. Lyst, fordi den foregik hos min lærer, Richard Freeman, som er en af de allermest inspirerende og vidende undervisere inden for min yogatradition. Og nød, fordi der simpelthen ikke fandtes en tilsvarende uddannelse i Danmark.

Sådan er det ikke længere. Alene i København tilbyder en lang række dygtige undervisere internationalt godkendte yogalæreruddannelser, og man kan som yogalærer in spe shoppe rundt og finde den uddannelse, der økonomisk og interessemæssigt passer én bedst.

 

At der er så mange uddannelser at vælge imellem, skyldes først og fremmest to ting: At mange dygtige danske lærere har lyst til at dele deres viden med andre. Og at det er forholdsvis svært at få en yogaskole til at løbe rundt, hvis man kun kan tjene penge på almindelig undervisning. For som udbuddet af yogaskoler er steget, er priserne faldet – og det er heldigt for yogaeleverne, også dem, der selv vil være lærere.

 

At det kan være svært at vælge mellem de mange uddannelser, er jeg klar over. Jeg vil foreslå, at du tager en klasse eller to hos de lærere, der underviser uddannelser, for på de fleste skoler kan man betale for enkelte klasser.

Kan du lide deres facon og den yoga, de underviser, er deres uddannelse nok noget for dig, og det er vigtigt, at du tager din uddannelse et sted, hvor du føler dig godt tilpas. Derfor har jeg ikke noget imod, at min uddannelse bliver fravalgt til fordel for andre uddannelser i Danmark, for først og fremmest er det et spørgsmål om kemi.

 

Men det har overrasket mig, hvor mange, der vender det fantastiske udbud af uddannelser i Danmark ryggen, for at rejse til f.eks. Thailand og tage en måneds uddannelse der. Udover at solchancen helt sikkert er bedre i Thailand, er her nogle gode grunde til, at det er i Danmark, du skal fordybe dig i yogaen (eller på en uddannelse i udlandet, der er arrangeret af en dansk yogaskole, der dog som regel kombinerer uddannelse i udlandet med undervisning/eksamen i København):

 

1. Du bliver sjældent eksistentielt udfordret på en palmestrand. Spørgsmål som ”Afstressende eller deep tissue massage, frøken?” behøver man ikke at have læst Yoga Sutra’ene for at kunne besvare. I Danmark kan du til gengæld være sikker på, at din chef, din kæreste, din mor, den sure mand i køen i Netto m.fl. nok skal holde dig til ilden i dit arbejde med at blive et mere velafbalanceret menneske, og du kan fra dag 1 på din uddannelse undersøge, om yogafilosofi og meditation overhovedet virker.

 

2. Du støtter den danske økonomi. De fleste yogaskoler har lærere ansat, som virkelig knokler for at få smør på brødet. Og de kan kun give dem en ordentlig løn, hvis du betaler dem for deres undervisning. Hvis du sender dine yogapenge udenlands, er det farverige danske yogaudbud i overhængende fare for at falme.

 

3. På en uddannelse i Danmark eller en dansk arrangeret uddannelse, får du lov til at arbejde med den slags elever, som du også kommer til at undervise, når du er færdig som lærer. Og almindelige danskere laver generelt yoga på en noget anden måde end en flok internationale yogaentusiaster i Thailand. Tro mig! ”Lad lige som om du har vildt stramme haser,” virker simpelthen ikke.

 

4. Som daglig leder af et yogacenter i København, vælger jeg først og fremmest faste lærere og vikarer blandt dem, der har taget den uddannelse, vi tilbyder hos os. Dernæst vælger jeg lærere, der har taget uddannelser hos folk, jeg kender i København, fordi jeg ved, at de har lært en masse. Jeg er helt naturligt mere skeptisk over for uddannelser, jeg ikke har hørt om. Jeg forestiller mig, at det samme gælder andre yogaskoleledere, så tager du en uddannelse i Danmark, er din chance for at finde arbejde nok større.

 

Lad mig slutte af med at understrege, at jeg skal være den sidste til at anbefale, at man altid bliver i Danmark. Køb en billet til varmere himmelstrøg, find en billig palmehytte på en strand, hvor du kan slappe af, og tag din yogamåtte med, hvis du trænger til et pusterum fra hverdagen. Men står dit valg mellem et halvt til et helt års uddannelse og fordybelse med dygtige, danske lærere i København eller en måneds uddannelse hos en international lærer i udlandet, så vælg det første. Så er du nemlig med til at holde den skønne, danske yogamangfoldighed i live!

 

Læs om vores uddannelse, der starter i november 2017, ved at klikke på fanen Uddannelse ovenfor!

 

Tidligere Blogs

For tidligere Blogs tryk her:

- Når sindets drejninger kommer til ophør - den klassiske definition på yoga

- Fra glorificeret gymnastik til indre ro

- Ligevægt - eller ligeglad?

- Verdens bedste julegave

- Fællesskab eller mig, mig, mig

- Derfor skal du ikke droppe yogaen (eller klidbollerne)

- Yoga og Facebook - sociale og asociale medier

- Yoga, håb og kærlighed

- Alder er kun et tal

- Yoga er ikke (for alvor) overfladisk

- Derfor bliver du lykkeligere af yoga

- Kommer man til skade i Ashtanga Yoga?

- Derfor skal du tage din yogauddannelse i Danmark

- Kan du alt? Også bede om hjælp?

- Julefred - om at slutte fred med julen

- Hvor dyb er din navle?

- Øvelse gør mester eller hvad?!

- Hvad er farligst - hvede eller sult?

- Den sande lære(r) - om ægte og uægte guru'er

- Sild, snaps og yoga