Hvor tilmelder jeg mig nuet?

- Om stakåndet struktur og vandren på må og få

 
 

Hvad er den bedste ferie, du nogensinde har været på? Måske var det dengang, du festede i to uger på Ibiza. Vandrede i de norske fjelde. Eller dasede på en strand på Maldiverne. Måske elsker du den årlige sommerhusferie på Bornholm, eller også drømmer du om en uge med hele familien inklusiv hunde på en campingplads på Fyn.

For mig er lykken at tage på opdagelse. Helst med min søn.

Sidst vi var af sted, var vi i New York. Som sædvanlig uden de store planer. Hvis det regnede, gik vi i biografen eller drak te på en café. Hvis solen skinnede, og vi var trætte i benene, satte vi os på en bænk med en snack. Det meste af tiden gik vi bare på må og få, sugede til os af det vi så, og snakkede om alt mellem himmel og jord. Lidt om kærlighed og en del om computerspil, mad, venner og gode film. Det smukke ved ferier er, at vi som regel selv kan vælge, hvad der nærer os bedst.

Det samme gælder yoga. Hvor nogle yogier foretrækker en stram, fast struktur, er andre glade, når bare der er 40 grader varmt i deres yogasal. Og så er der dem, der helst vil være helt stille, gerne i uldsokker. Selvom man fra tid til anden stadigvæk kan opleve yogalærere, der prøver at overbevise om, at lige præcis deres form for yoga er den eneste rigtige, har de fleste af os efterhånden indset, at rigdommen af former er positiv, fordi alle fortjener et sted, hvor de føler sig hjemme på deres måtte.

Men den fleksibilitet er desværre ikke til stede på samme måde i vores samfund, hvor det forventes, at vi allesammen hele tiden har hvert minut af vores hverdagsliv minutiøst planlagt ned til mindste detalje.

I den sidste uges tid er jeg blevet bombarderet med netop dette samfundsstyrede behov for struktur, der altid giver mig åndenød og lyst til at pakke en rygsæk, flygte til Kastrup og hoppe på det første fly til Indien, hvor tingene er skruet lidt anderledes sammen.

Da jeg startede ud som yogi, var det at praktisere noget med at dukke op i et på timebasis lejet lokale i en baggård og bare rulle sin måtte ud. Jeg har flere gange meldt min ankomst til en længere periodes praksis pr. brev - ”jeg kommer til Sydindien i to måneder og laver yoga hos dig. Er det ok?” – og fået svar på et postkort. Selvom det i dag kan være svært at tro, havde hverken Buddha eller Krishnamacharya en konto hos MindBody Online, og alligevel lykkedes det dem at undervise. For man kan godt lave yoga, også rigtig yoga, uden at have tilmeldt sig på nettet først.

Men i et samfund, hvor en synkroniseret kalender selvfølgelig er noget man har, skal tingene helst på plads flere måneder i forvejen. Så når jeg sidder ved min computer, prøver jeg det meste af tiden at hjælpe folk med deres planlægning et par uger eller endda en måned frem i tiden, mens det jeg træder ind i Prana for at undervise igen og igen er at være tilstede over for det, som nuet præsenterer os for. Og det føles ærlig talt lidt paradoksalt.

Når jeg i disse dage bliver oprigtig træt af stakåndet planlægning, minder jeg mig selv om, at efteråret i kinesisk medicin er metalelementets årstid, et element, der trives med struktur og faste rammer. Og at det er naturligt, at som vi lægger sommerens løssluppenhed og spontanitet bag os, skal der andre boller på suppen. Også selvom det er boller, jeg af og til får galt i halsen. Men jeg minder også mig selv om, at det, der skal til for at kontrollere et metalelement, der er gået over gevind, er ildelementet, der kendetegnes ved leg og glæde. Så muligvis har man en fuld kalender, men det behøver ikke altid stå i vejen for at man vælger det til, der nærer hjertet, og det fra, man kun har sagt ja til for at være pligtopfyldende. Og at der sagtens kan tømmes lidt ud i de fleste kalendre, så der også bliver plads til nuet.

Og når jeg så alligevel stadig bliver slået lidt ud af omverdenens krav om, at jeg skal være tjekket på en måde, som ikke er og nok heller aldrig bliver min, så læser jeg Krishnas ord til Arjuna i Bhagavad Gita: At den eneste grund til at lige præcis Arjuna får Krishnas guddommelige form at se ikke er fordi han er den, der har studeret mest, eller fordi han er den, der har været mest asketisk eller har udført de mest korrekte riter. Men fordi han er den, der har elsket højest.

Og uanset, hvor perfekt strukturerede yogasekvenser, ugeplaner og livsmål vi har, er der en ting, vi helt sikkert aldrig kan strukturere os til: Og det er kærligheden. 

Hvilket giver mig håb om, at der selv i et topstyret, dansk efterår også er plads til os, der har brug for at drømme, vandre på må og få, og rulle vores yogamåtte og kærlighed ud der, hvor vi finder plads. Helt uden at have tilmeldt os på nettet på forhånd.

/AC

Du er altid velkommen til yoga hos Prana Yoga Shala. En enkelt klasse koster 100,-, og har du ubegrænset medlemskab (445,-/375,- for studerende og ledige) dukker du bare op på de klasser, der passer dig.

De første to moduler på vores 300-timers overbygning for yogalærer handler om at integrere en forståelse af kinesisk fem elements-teori i dit liv, din praksis og din undervisning.

Læs mere om vores overbygning her!

 
Ann-Charlotte Monrad